Διαδικτυακά Σεμινάρια της Σύγχρονης Δικηγορίας

Η παράταξη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ στην πράξη σε συνεργασία με τη νομική ιστοσελίδα thegreeklawyer.gr διοργανώνουν σειρά ΔΩΡΕΑΝ νομικών σεμιναρίων για Δικηγόρους και Ασκούμενους Δικηγόρους, διάρκειας 90 λεπτών, από τις 29.3.2021 έως τις 8.4.2021. Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση-συζήτηση για πρακτικά και νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας. Τα σεμινάρια παρουσιάζει/συντονίζει ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος ΑΚΚΕΔ Προμηθέα.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης των Σεμιναρίων.
H Συμμετοχή στη σειρά Σεμιναρίων είναι Δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom. Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην ακόλουθη φόρμα εγγραφής, καταχωρώντας τα στοιχεία επικοινωνίας και το σύνολο των σεμιναρίων που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Στη συνέχεια θα λάβετε στο email σας τη σχετική επιβεβαίωση εγγραφής και ενημέρωση-υπενθύμιση, 1 ημέρα πριν, με το link και τον κωδικό πρόσβασης για κάθε επιλεχθέν σεμινάριο.
Για Δηλώσεις Δωρεάν Συμμετοχής και Πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:
 

1. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 18:00-19:30: Επίκαιρα ζητήματα Ποινικού Δικαίου

Βασίλης Ταουξής, Δικηγόρος Αθηνών, Επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης ποινικολογων και μαχόμενων δικηγόρων
Θέμα: Νόμος περί ναρκωτικών: Υποτροπή – Ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις (άρθρο 23)
Κωνσταντίνος Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών
Θέμα: Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις στο σήμερα
Δείτε το βίντεο:
 
 
2. Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, 18:00-19:30: Επίκαιρα ζητήματα Μεταναστευτικού Δικαίου
Χρήστος Σπύρου, Δικηγόρος Πειραιά
Πέτρος Καραχρήστου, Δικηγόρος Αθηνών
Θέμα: Άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους
Φιγκέν Ραμαδάνογλου, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M. Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Θέμα: Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή ακινήτου (golden visa)
Δείτε το βίντεο:
 
 
3. Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, 18:00-19:30: Επίκαιρα ζητήματα Διαμεσολάβησης
Νανά Παπαδογεωργάκη, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου Α.Π.Θ. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (ΥΔ, UK, USA), Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ Προμηθέας
Θέμα: Πρακτικά ζητήματα από την εφαρμογή της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας (ΥΑΣ) του ν. 4640/2019
Μαρία Φαροπούλου, Δικηγόρος (LL.M),Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολάβησης
Θέμα: Οικογενειακή Δαμεσολάβηση, μία επιβεβλημένη αναγκαιότητα
Δείτε το βίντεο:

Με ενημερώσεις 2020: Κώδικας Δικηγόρων ν.4194/13 σε ηλεκτρονική μορφή για χρήση σε Διαγωνισμό Δικηγόρων

Η παράταξη Σύγχρονη Δικηγορία διανέμει σε ηλεκτρονική μορφή τον Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος επικαιροποιημένο μέχρι και σήμερα με όλα τα παραρτήματα του. Κατεβάστε τον κώδικα εδώ για ανάγνωση ή και εκτύπωση.

kodikas2020

Ο Κώδικας αυτός μπορεί να εκτυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για τις εξετάσεις του Πανελληνίου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων, χωρίς να απαιτείται οι ασκούμενοι να προβούν σε αγορά ιδιαίτερου εγχειριδίου. 

 

 

Δήλωση Κωνσταντίνου Καρέτσου με αφορμή την εκδήλωση της Ε.Α.Ν.Δ.Α. για το Ασφαλιστικό

ΑΓΩΝΑΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το 2016 όταν εκδηλώθηκε η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να φέρει ασφαλιστική μεταρρύθμιση (διασύνδεση εισφορών - εισοδήματος) και είδαν το φως της δημοσιότητας τα νούμερα που θα προέκυπταν, ο ΔΣΑ ενεργοποιήθηκε άμεσα, με ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και κινηματικές δράσεις. Έτσι μεταξύ των άλλων κερδήθηκαν οι πολύ σημαντικές εκπτώσεις, ο συμψηφισμός των γραμματίων και μετά από 3 χρόνια εφαρμογής των διατάξεων, όπως προκύπτει από έρευνες, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλει για κύρια σύνταξη 185 ευρώ. Εννοείται ότι η εισφορόλογηση των συναδέλφων με υψηλά εισοδήματα, που όμως αποτελεί μειοψηφία, ήταν απαράδεκτα εξοντωτική.

Το 2019 οι πίνακες που συνοδεύουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι σαφέστατοι: η πλήρης αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα είναι προφανές πως οδηγεί σε σημαντική μείωση των εισφορών όσων έχουν υψηλό εισόδημα, ενώ όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν σημαντική αύξηση 30% μέσα σε ένα έτος. Το επιχείρημα που έχει εφευρεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για αυτή την ξεκάθαρη πολιτική επιλογή είναι ότι μειώνεται σημαντικά ο φορολογικός συντελεστής για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, άρα τα χαμηλά εισοδήματα θα πληρώνουν για φόρο και εισφορά ΣΥΝΟΛΙΚΑ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Πράγμα που κατ’ αρχήν είναι σωστό, όμως η φορολογική κλίμακα είναι προοδευτική και τη φορολογική ελάφρυνση έως τις πρώτες 10.000 ευρώ θα τη διαπιστώσουν και όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Άρα, οι ΠΟΛΛΟΙ θα ωφεληθούν στο φόρο και όχι στην εισφορά και οι ΛΙΓΟΙ θα ωφεληθούν και στα δύο.

Μας λένε επίσης ότι η κοινωνική πολιτική ασκείται με το φορολογικό και όχι την κοινωνική ασφάλιση. Δεν είμαι ειδικός στα ζητήματα αυτά αλλά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι έως σήμερα διανεμητικό προβλέποντας παράλληλα την αναδιανομή του εισοδήματος εντός της ίδιας γενιάς. Ακόμα, η ευρωπαϊκή συντηρητική και σοσιαλδημοκρατική παράδοση με την υιοθέτηση διανεμητικών συστημάτων, όπου οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν με τις εισφορές τους σημερινούς συνταξιούχους, έθεσε την κοινωνική ασφάλιση εκτός του εμπορευματικού κυκλώματος και της οικονομίας της αγοράς και εντός ενός συστήματος αλληλεγγύης των γενεών, με την εγγύηση του κράτους.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο πρώτος πυλώνας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της Γερμανίας στηρίζεται σε μια διανεμητική βάση με βασική του αρχή την υποχρεωτικότητα και την καθολικότητα εφαρμογής από όλους τους εργαζόμενους και περιλαμβάνει και ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην περίπτωσή μας, με τις προωθούμενες διατάξεις επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης όπου ο τρόπος χρηματοδότησής του είναι αποκλειστικά ανταποδοτικός, δηλαδή ανάλογα με το ύψος των εισφορών καθορίζεται και το ύψος των συντάξεων. Δεν θεσπίζεται δηλαδή καμία κλίμακα ανταποδοτικότητας ούτως ώστε ο οικονομικά εύπορος να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αδύναμο συνάνθρωπο. Άρα, η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας που προκρίνει η κυβέρνηση ως «κανονικότητα», σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται κοινωνικά δίκαιη.  

Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποί μας επιλέγουν μέχρι σήμερα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την οδό της ενημέρωσης και έχουν ξεχάσει την επιλογή του ΑΓΩΝΑ, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται ότι θα πληγεί από τις προωθούμενες ασφαλιστικές διατάξεις η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ιδιαίτερα των ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κάποια μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ στις 20.1.2016 συνυπογράφαμε ότι η ΕΑΝΔΑ, μεταξύ άλλων, συντάσσεται «με ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να έχει ως βάση μία σχετική αναλογία εσόδων και εισφορών, με ειδικές – χαμηλότερες – κλίμακες αφενός για τους νέους συναδέλφους και αφετέρου για τους συναδέλφους με πολύ χαμηλά εισοδήματα». Τί έχει αλλάξει σήμερα, γιατί δεν αντιδρούμε? Μήπως κάποιοι βρίσκονται κοντά στη νέα κυβέρνηση και σύρονται σε δελτία τύπου – ευχολόγια για να έχουνε καλυμμένη τη συνείδησή τους? Οι συνάδελφοί μας όμως θα νιώσουν την επιβάρυνση στα ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ πλέον ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Αθήνα, 2.12.2019

Κωνσταντίνος Καρέτσος

Δικηγόρος Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Πρακτικός Οδηγός εφαρμογής διαδικασίας Διαμεσολάβησης | με υποδείγματα

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4640/2019 ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ 15.3.20. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΥΠΟΔΕΊΓΜΑΤΑ.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. (1ος Όροφος ΔΣΑ, Ακαδημίας 60, Αθήνα)

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

odigosdiamesolavisis

Νέα Νομολογία - Ενδιαφέρουσα απόφαση

 

Η Σύγχρονη Δικηγορία σας κοινοποιεί μια ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση στο Εργατικό Δίκαιο, "Ο θάνατος εργαζομένου λόγω εργασιακού στρες ως εργατικό ατύχημα" ΑΠΟΦΑΣΗ 1358/2018 ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, (Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου, Τόμος 78ος, Τεύχος 8, σελ. 962 έως 972, Έτος 2019 - Βιβλιοθήκη Δ.Σ.Α.)

 Διαβάστε την απόφαση αποκλειστικά εδώ:   http://sdikigoria.gr/images/dikastikiapofasi.pdf

ΕΕργΔ 1358/2018 ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ by Σύγχρονη Δικηγορία on Scribd

 

Στο πλευρό του μάχιμου Δικηγόρου

logo

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers