Ανακοίνωση Σύγχρονης Δικηγορίας: ΟΧΙ στην ίδρυση της 4ης Νομικής ΣχολήςΤην Παρασκευή 30.11.2018 στους εορτασμούς για τα 54 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώθηκε η ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα από την Πρύτανη του πανεπιστήμιου. Η Πρύτανης τόνισε πως η ίδρυση της νέας Νομικής πρόκειται για απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας.

Η εν λόγω εξαγγελία μας βρίσκει αντίθετους, καθώς η ίδρυση μίας ακόμη Νομικής Σχολής πρόκειται για ένα πολιτικό πυροτέχνημα, του οποίου η μόνη στόχευση είναι η εξυπηρέτηση τοπικών συντεχνιακών σκοπιμοτήτων και η δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων. Πληθώρα ερωτημάτων γεννώνται για τα κριτήρια που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ίδρυση της 4ης Νομικής της χώρας. Ο πρόχειρος σχεδιασμός, η έλλειψη πόρων, το κόστος λειτουργίας και η έλλειψη μελέτης βιωσιμότητας οδηγούν στην αδυναμία υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος και σε μια αποτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παιδείας. Ειδικότερα, υποβαθμίζεται η αξία των τίτλων σπουδών μας και βάλλεται ευθέως το κύρος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι τρεις υφιστάμενες Νομικές Σχολές της χώρας χαρακτηρίζονται από υπο-στελέχωση μελών ΔΕΠ, έλλειψη χρηματοδότησης για συγγράμματα και κτιριακές υποδομές. Περαιτέρω, εύλογες οι αμφιβολίες όλων μας για τη βιωσιμότητα της 4ης Νομικής Σχολής και τoν κορεσμό του επαγγέλματος, τον οποίο βιώνουν ήδη τα τελευταία χρόνια οι νέοι συνάδελφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας.

Επιπλέον, πρόκειται για μια εξαγγελία η οποία αιφνιδίασε πριν μερικούς μήνες τη Δικηγορική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίες εκ τότε ουδέποτε κλήθηκαν σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής. Κρίνεται επιτακτική η ύπαρξη μελέτης βιωσιμότητας και διαβούλευσης με τους συναρμόδιους φορείς, καθώς τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πολύπλοκα και απαιτούν συναινέσεις.

Τέλος, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ανωτέρω εξαγγελία.

logo

Παράταξη Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers